Att använda sig av snabblån

Vad innebär egentligen ett snabblån, det kan Creddit svara på! Det är faktiskt så att ibland kommer man till ett tillfälle här i livet där man behöver pengar väldigt snabbt. Om inte möjligheten finns att låna pengar från någon nära vän eller släkting kan ett snabblån vara ens enda alternativ. Man bör dock ha god kännedom om vad ett snabblån är för något och vad det innebär innan man tar ett sådant lån. Det finns absolut fördelar med ett snabblån men såklart också nackdelar. Vi kommer främst att fokusera på fördelarna med ett snabblån här. På Creddit.se kan du även läsa om nackdelarna i deras kunskapsbank.

Vad som kan ses som relativt typiskt för snabblån är att man får pengarna snabbt, vilket inte är helt oväntat då namnet antyder just detta. Det finns dock flera andra namn på snabblån. Tidigare använde man begreppet SMS-lån mycket då en del av dessa lån tas via sms. Man kan idag få lånet via internet, sms eller telefon. Oavsett vilken väg man tar betalas lånet ut väldigt snabbt, för det mesta inom 24 timmar.

Lånet ska dock också betalas tillbaka snabbt. Nästan samtliga andra låneformer erbjuder istället en lång återbetalningstid, men det gäller alltså inte för snabblån. Återbetalningstiden för ett snabblån kan variera mellan 30 dagar upp till ett år. Beroende på lånets storlek samt långivarens generella villkor varierar längden på återbetalningstiden. Ett år är normalt för de som erbjuder lite större lån, omkring 5000 kronor. Ett snabblån på endast 500-2000 kronor innebär sällan att man har mer än 30 dagar på sig att betala tillbaka.

Det här låter kanske inte så farligt? Det låter ju som en ganska bra deal faktiskt. Att kunna få tag i pengar med kort varsel och få dem inom 24 timmar och en månad upp till ett år på sig att betala tillbaka. Låter ju som rena drömmen. Men vad är det då som gör att snabblån klingar negativt i folks öron? Jo, det stavas ränta. Snabblånen har blivit kända för just sin höga ränta. Inte sällan är den effektiva räntan över flera hundra procent. Anledningen till detta är för att räntan räknas ut på hur mycket låntagaren skulle ha betalat ifall denne haft lånet i ett år. Så är ju dock inte fallet med snabblån eftersom de flesta snabblånen ska betalas tillbaka inom en månad. Räntan är däremot fortfarande den högsta på hela marknaden. Minst 30-40 procent är inte ovanligt att den ligger på. På en lånad tusenlapp blir detta dock endast ett par hundralappar. Men även det är ju pengar som ska betalas. Om man är villig och beredd på att betala detta pris för att kunna få ett lån, kan snabblån vara ett bra alternativ.

Det gäller dock att noga tänka igenom saken innan man beslutar sig om att ta ett snabblån. Titta gärna efter andra alternativ först och låt snabblån vara i princip sista utvägen till att få tag i pengar. Men har man en fullgod ekonomi och klarar av att betala den höga ränta som snabblån leder till samt behöver endast en ”mindre” summa pengar till något särskilt lite snabbt, då kan ett snabblån faktiskt anses vara ett bra alternativ.