BankMöjligheten att kuna låna pengar är viktig för att kunna göra olika investeringar. Detta gller både för företag och privatpersoner. Företag belånar sig ofta när de ska starta nya verksamheter, och privetpersoner belånar sig ofta när de ska köpa bil eller bostad. Just bil och bostad är ofta självklara inköp eller investeringar att låna till eftersom de kostarmycket pengar. Det går även att låna till mindre inköp. Antingen genom att man tecknar ett separat lån, eller att man köper på avbetalning. Ett avbetalningsköp är lika mycket ett lån som m an går till banken och lånar de pengar man sedan använder för att köpa något. Däremot känns inte avbetalnigsköp lika mycket som ett lån. Här kan du läsa mer om olika typer av lån.

Hypotekslån

Ett hypotekslån är ett lån där du använder din bostad som säkerhet för det lånade kapitalet. Detta gör att räntan blir lägre än hos andra typer av lån. Hypotekslån är särskilt vanligt vid, och i det närmsta synonymt med, bolån. Det finns även andra former av hypotekslån, t.ex. båthypotek, som används vid båtköp.

Blancolån

Ett blancolån är ett ett lån där det saknas säkerhet för det lånade kapitalt. Avsaknaden av säkerhet gör att räntan vanligtvis är högre för blanolån än det tidigare nämnda hypotekslånet. Blancolån går även under namn som privatlån, snabblån, meddelandelån och sms-lån.

Billån

Ett bilån är ett lån som är särskilt anpassat för bilköp. De kan vara utformade som hypotekslån, där bilen används som säkerhet. Då brukar man säga att man har belånat bilen. I praktiken gör alla hypotekslån att du som låntagae inte äger det du köpt förän lånet är avbetalat. Om du inte sköter dina åtaganden kan banken tvinga dig att sälja bilen för att återbetala hela eller en större del av lånet. Den resterande delen läggs då istället upp som ett blancolån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *