Gör en budget

BudgetDagarna går och pengarna försvinner. Det tar inte många dagar efter löning förrän det börjar minska rejält på kontot. Vart tar alla pengar vägen egentligen? Ja det är såklart inte så lätt att veta – ifall man inte gör en budget.

En budget är helt enkelt en lista som talar om hur mycket pengar man får lov att lägga på saker och ting. Detta är det perfekta sättet att få koll på sin ekonomi så man vet att det inte försvinner för mycket pengar på onödiga småsaker. När man gör en budget så måste man hela tiden utgå ifrån hur mycket pengar man får in till hushållet. Troligtvis är det din lön efter skatt plus eventuella extrajobb.

Man kan sedan börja dela in budgeten i olika poster som man tror att pengarna kommer gå till. Det kommer troligtvis vara mat, hyra, amorteringar (ifall man har lån), el etc. Allt detta är mer eller mindre fasta avgifter som man vet vad dom kommer kosta, hyran lär ju inte förändra sig från ena dagen till den andra, därför är det lätt att räkna med dessa utgifter. Det som är intressant är alla småköp som under en månad brukar bli en riktigt stor post. T.ex. lunch på stan, fika, godis. Även tobak brukar ta upp en ganska stor del av budgeten ifall man nu har dessa laster.

Det som är viktigt när man gör en budget är för det första att man får den att gå plus minus noll, så att man inte förlorar pengar varje månad. Det andra är att man räknar med oförutsedda avgifter och årliga betalningar. Till exempel försäkringar, sophämtning, vägavgifter etc. Man får slå ut detta på ett år och räkna med i budgeten. Man bör trots detta lägga undan en så stor slant som möjligt till sparkontot, man vet aldrig när man får höjda utgifter, då är det tryggt att ah en buffert att luta sig tillbaka på.

När man har haft sin budget i en månad så märker man vart det är som pengarna försvinner. Är det väldigt stor del som går till lunch på stan så kanske man bör överväga att ta med sig en matlåda till jobbet istället. För många kan det vara riktigt svårt att få budgeten att gå ihop på grund av höga fasta kostnader, då bör man tänka över sin livssituation och försöka få ner dessa. Det är aldrig hållbart att ha en budget som går minus varje månad.