Hitta rätt i kort-djungeln

BetalkortAllt större del av alla betalningar blir med kort, man går ifrån kontanter allt mer och mer. Men vilket kort sak man använda sig av? Det finns en rad kort, och man blir överöst av olika erbjudanden från allt ifrån bensinstationer, matvarubutiker och bilmärken som vill att du ska ha just deras kort och handla med.

När man tittar på vilket märka man ska ha på kortet så är det jämnt skägg mellan Mastercard och Visa, dom har ungefär halva marknaden var. Sen finns det vissa mindre aktörer som utomlands på sina håll är större. Ett exempel på denna är Diners club och American Express. Nackdelen med dessa kort är att de är så ovanliga i Sverige att det inte är alla butiker som tar emot den. Det är inte roligt att bli stående någonstans utan att kunna betala för sig. Mitt tips är därför att välja någon av de två största aktörerna på ditt bankkort.

Det finns en rad olika kort att välja på, det allra vanligaste är bankkort. Det är vad man menar med ett vanligt betalkort. För yngre finns det en Version av Mastercard som heter maestro, man bör dock undvika detta när man blir gammal nog för ett vanligt kort då det inte är alla butiker som godkänner maestro då det får lov att ägas av minderåriga.

Bonuskort finns det gott om. Bankerna brukar ha att man får en viss procent på allt man köper, sen brukar man få tillbaka det i form av bonuspoäng hos banken eller i form av någon fond eller liknande. Bensinstationer brukar brukligt ha att man får rabatt på bensinen hos dem. Som du kanske märker kan det vara lockande att ha ett antal kort och använda olika kort i olika situationer. Det är såklart att det kan löna sig i längden. Var bara uppmärksam på ifall kortet har någon form av årsavgift. Det brukar kosta några hundralappar per år i fast avgift att ha kortet. Det är inte alltid som man tjänar in detta ifall man bara tankar med tankkortet.

Det är många som blir lockade att teckna premium-kort. Det är oftast någon guld eller platinum-version av ett bankkort. Jag vill dock rekommendera att man inte går i den fällan. Oftast är kortavgifterna så dyra att man måste handla för rysligt stora belopp för att gå med vinst, även ifall bonusar och kontförtjänster låter riktigt bra på pappret.