Lån ska återbetalas

Nu för tiden är det väldigt lätt att låna pengar. Det går i stort sett att låna till vad som helst. Förr vr lån ofta förknippade med stora investeringar som hus, bil eller båt – men idag köper många småsaker som kaffebryggare med lånade pengar. Det kanske inte är så att de går till banken och ber om ett lån på 3 000 kr till en toppmodern kaffebryggare, utan istället tecknas lånet i butiken. Då handlar det om så kallade avbetalningsköp – vilket egentligen är precis samma sak som att låna pengar. När man handlar på avbetalning får man varan innan man har betalat för den. På samma sätt får man tillgång till huset innan man betalat av bolånet. Det finns dock en stor skillnad mellan dessa typer av lån. Att låna till relativt billiga saker som en kaffebryggare är egentligen helt onödigt. Att låna till bostad kan däremot vara helt nödvändigt för att över huvud taget kunna flytta till ett eget hus.

Lån till bostadAtt låna till alla småinköp som går på upp till 10 000 kr är egentligen inget någon skulle behöva göra. Dessa inköp klarar de flesta att göra om de sparar undan pengar i förväg. Om man klarar av att betala av ett ett avbetalningsköp i efterhand, så klarar man att i förväg spara undan till köpet. Det är precis samma pengar, med den lilla skillnaden att det blir dyrare att handla på avbetalning.

Att låna pengar är inte att få gratis pengar. Ett lån ska alltid betalas av, varesig det är av dig inom din livstid – eller om dina barn får punga ut från dödsboet när du är död. En sak som är säker är att ett lån kostar pengar under hela lånets existens. Du tjänar med andra ord pengar på att amortera på dina lån. Framförallt tjänar du pengar på att inte teckna onödiga lån till inköp du kan spara ihop till.

Tänk noga över dina alternativ när du ansöker om ett nytt lån. De pengar du lånar är inte dina, du har dem bara till låns. Är det något du kan vara säker på är att banken vill ha betald för att du får tillgång till deras pengar.