Bolån till bostadsrätt

LägenhetDe senaste fem åren har det producerats väldigt få hyresrätter. Det beror på att villkoren för bostadsbolagen att producera hyresrätter inte är lika förmånliga som att producera bostadsrätter och småhus. Regelverket för lån till byggande av hyresrätter gör att en hyresrätt blir dyr att producera och därmed blir hyran hög, så hög att många inte har råd att betala den. En stor del av hyran är ju nämligen amortering och ränta på det lån som bostadsföretaget har tagit för att kunna bygga huset.

Bostadsrätter har lite förmånligare villkor. Där behöver inte bostadsbolaget ligga ute med pengar eller ha stora lån, utan när bostadsrättsköparen betalar sin insats kan byggherren snabbt amortera av sitt lån för huset och bostadsrättsföreningen tar över ägandet av fastigheten.

Är det bra att låna till en bostadsrätt? Ja det är en god idé om man kan och har råd. Marknaden för bostadsrätter har haft en positiv utveckling i stort sett över tid. Värdet på de flesta bostadsrätter har ökat och inneburit att en säljare av en bostadsrätt som han eller hon har innehaft ett antal år, har fått betydligt mer betalt än när bostadsrätten köptes. Lägg till det faktum att lånet har amorterats av under tiden och det har blivit en bra affär. Läs mer om bolån på Creddit.se

Ett varningens ord kan dock vara på plats. Inte för att ta lån till en bostadsrätt, utan det gäller att vara på sin vakt mot övervärderade bostadsrätter, inte minst i våra storstadsområden. Kontrollera den tilltänkta bostadsrättsföreningens ekonomi och jämför vad bostadsrätter har sålts för i föreningen eller i liknande områden. Det bör ge en fingervisning om det är en god och riskfri affär. Om det verkar bra är det bara att slå till. Att äga sin bostad är en investering och ett bostadslån är en bra sparform.